keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Masennus ja itsehoito

Näytätkö sinäkin ulospäin tältä?

Ajattelin jutella vähän masennuksesta tällä kertaa. Mä olen ollut masentunut niin monta kertaa elämässäni, etten edes muista enää montako. Ensimmäisen kerran masennuin 12-vuotiaana, ja siitä säännöllisin välein jatkossa. Mulla on diagnosoitu toistuva masennus, joten uskallan sanoa tietäväni jotakin siitä synkästä mustuudesta, joka välillä valtaa koko mielen.Ja koska tiedän, että masennus on varsin yleinen sairaus (koska kyllä, se on sairaus), ajattelin kirjoittaa vähän neuvoja ja ohjeita, jotka olen itse huomannut toimiviksi silloin kun masentaa. En sano, että nämä keinot auttaa varmasti, mutta ei näistä haittaakaan ole. Millään poppakonsteilla masennusta ei oikeasti taiota pois, enkä halua kenellekään niin väittää.

En myöskään aio käskeä ketään ottamaan itteään niskasta kiinni, lopettamaan tuon pelleilyn ja hankkimaan elämän. Ei. Ennemmin aion sanoa, että ole itselles kiltti. Ei ole sun vika, että masennuit. Se ei ole kenenkään vika, niin vain käy joskus.


Tuntuuko sisimmässä silti tältä?


Juttelin siskoni kanssa siitä, millaisia keinoja meille tulee mieleen. Kummallakin on kokemusta masennuksen kanssa taistelemisesta, joten keinot on testattuja ja hyviksi havaittuja. Emme silti suosittele pelkästään näitä, vaan kannustamme kovin hakeutumaan myös hoidon piiriin. Tk- lääkäri, psykiatri, Mielenterveystoimisto, mikä ikinä omalla paikkakunnallasi onkaan marssijärjestys.Ihan ensimmäiseksi neuvon sua hengittämään. Kun iskee tosi paha hetki, pysähdy, vedä syvään henkeä ja puhalla ulos. Toista kymmenen kertaa. Se auttaa rauhoittumaan.

Toinen ohje on, että rentoudu. Tämä on maraton, ei pikamatka. Hätäilemällä, kiirehtimällä ja stressaamalla aiheutat helposti vain enemmän haittaa.

Muista myös rutiinit. Nuku, syö ja ulkoile. Jos sun unirytmi sanoo normaalisti, että nuku öisin, jatka sitä nytkin. Nuku tarpeeksi, mutta älä liikaa. Vaihda päivävaatteet päälle, edes useimpina aamuina.

Syö. On oikeastaan samantekevää mitä syöt, kunhan syöt. Ilman ruokaa elimistö ja aivot ei jaksa, ja sinä tarvitset energiaa.

Ulkoile. Raitis ilma tekee hyvää. Metsän hyvää tekevistä vaikutuksista on tehty lukemattomia tutkimuksia. Jos suinkin mahdollista, mene metsään. Kerro jollekin läheiselle, vaikka perheenjäsenelle tai kaverille, tai pyydä joku seuraksi. Jo vartin oleskelu metsässä helpottaa oloa.

Jos et jaksa ajatellakaan metsään asti menemistä, käy vaikka istumassa ulkona. Raitis ilma helpottaa monesti, en tiedä miksi. Ja se, että saat lähdettyä ulos, tuo tunteen siitä että olet tehnyt edes jotakin.

Muista pitää yhteyttä muihin ihmisiin. Nykyään se on helppoa esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Laita kuva instagramiin, päivitä pari sanaa facebookiin. Kirjoita viesti whatsappissa tai twitterissä. Mikä ikinä onkaan se sun oma sosiaalisen median kanavasi.

Itse saatan pitää useampaa eri sovellusta auki yhtä aikaa, ja olla näennäisesti sosiaalinen. Kaksi eri chattia, whatsapp ja facebook. Voin selata kun siltä tuntuu, tai olla selaamatta. Se luo kuitenkin jonkinlaisen tunteen siitä, että olen edelleen olemassa.

Mikäänhän ei toki estä käyttämästä ihan perinteistä puhelua ja tekstiviestejä. Jos on masentanut pitkään, läheisiäkin varmasti mietityttää, miten sulla menee, ja kuulevat mielellään sun äänen.


On myös hyvä muistaa tehdä jotakin. Ei tarvi rakentaa omakotitaloa tai tehdä suursiivousta. Ihan pienet asiat riittää. Aloita vaikka petaamalla sänky aamulla, kun heräät. Voit ajatella, että olet tehnyt edes sen päivän aikana. Riittää, että teet ihan pieniä juttuja päivän aikana kotona. Tiskaa astiat kun olet syönyt, ettei kerry tiskivuorta (se masentaa entistä enemmän), tai pese koneellinen pyykkiä. Voit viikata ne kaappiin seuraavana päivänä. Siivoa ruokapöytä tai vie lehtiroskat. Jotakin pientä, mutta tarpeellista. Nyt on ihan okei antaa itselleen vähän armoa.

Karsi velvollisuuksia. Jos sulla on lapsia ja puoliso, puoliso voi varsin hyvin ottaa hetkellisesti suuremman roolin kodin ja lasten hoidossa. Jos omistat lemmikkejä, etkä jaksa huolehtia niistä juuri tällä hetkellä, ei ole häpeä antaa lemmikkejä hoitoon. Tai pyydä vaikka jotakin auttamaan niiden hoidossa, jos saat voimia rakkaiden eläinten läsnäolosta. Joskus sairaslomakin on tarpeen, ja sekin on ihan ok.

Kehotan lämpimästi myös hemmottelemaan itseäsi. Masennus ei ole laiskottelua, se ei tarkoita että olet laiska, etkä ansaitse mitään hyvää ja kaunista. Päinvastoin. Ihminen on visuaalinen olento, ja kauniit ja miellyttävät asiat kohentavat mielialaa. Sytytä kynttilöitä (muista olla varovainen), osta itsellesi kukkia, katso joku kiva leffa tai käperry viltin alle lukemaan kirjaa. Keitä kuumaa kaakaota tai oikein hyvää teetä. Tai laita vaikka kuuma kylpy, jalkakylvyn voi ottaa vaikka pesuvadissa, tai mene saunaan ja hemmottele itseäsi siellä.

Anna itsellesi lupa levätä, rauhoittua ja kerätä voimia. Tulet tarvitsemaan sitä vielä.


Ja jos joskus tuleekin takapakkeja, se on ihan normaalia. Sitä sattuu, eikä se tarkoita että olisit huono ihminen tai ettet paranisi ikinä. Välillä vain käy niin.

Muista, että maailma ei mene siitä nurin, että keskityt nyt itseesi ja itsesi hoitamiseen.


TL;DR

Jos masentaa, muista pitää itsestäsi huolta.

Syö joka päivä jotakin. Käy ulkona ja nuku riittävästi. Keskity saamaan itsesi kuntoon, mutta älä tee siitä kilpailua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano pois vaan!